Csodák PalotájaFővárosi Állat- és NövénykertBudapest BábszínházKolibri SzínházFővárosi NagycirkuszGyermekvasútPlanetárium

A Csodák Palotája interaktív tudományos kiállítás, ahol látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatja be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát – nem csak gyerekeknek, hanem az egész családnak feledhetetlen élményt nyújtva.
A természettudományok – s azokon belül is elsősorban a fizika – felejthetetlen, legendás hírű népszerűsítője Öveges József volt, aki sokszor álmodott arról, hogy lesz majd Magyarországon egy olyan intézmény, ahol a látogatók a “világ érdekes” jelenségei közül nagyon sokkal közvetlen kapcsolatba kerülhetnek, kedvükre kísérletezhetnek, s “megérinthetik a tudományt”. Öveges József ezt a képzeletbeli házat a CSODÁK PALOTÁJÁNAK nevezte.

Magyarország legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található, területe 1986 óta természetvédelmi terület.
1866-os megnyitásától egészen az 1950-es évekig, az első vidéki állatkertek megalapításáig az ország egyetlen ilyen intézménye volt. Ma az ország egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye: évente 1-1,1 millió fő keresi fel. A korszerű állatkertek többségéhez hasonlóan fő tevékenységi köre a természetvédelem, az oktatás, természetközeli szabadidős programok biztosítása, valamint a tudományos kutatás. Történetéből és ezzel összefüggő sajátosságaiból adódóan további célkitűzései közé tartozik a kulturális örökség védelme és gazdagítása is.

zoo

A Világörökség részének nyilvánított Andrássy út közepén, 100 évnél régebbi 8 emeletes műemléképületben játszik a 60 éves Budapest Bábszínház, Közép-Európa legnagyobb bábszínháza. A 403 férőhelyes, minden korszerű színpadtechnikai berendezéssel felszerelt színháztermen kívül az épület IV. emeleten található a 99 néző befogadására alkalmas, variálható nézőterű, intim hatású kamaraterem, a Játszó-Tér.

Az 1949-ben alakul Állami Bábszínház jogutójaként 1992-ben vette fel az együttes a Budapest Bábszínház nevet. Ez a társulat sokáig az egyetlen professzionista bábszínház volt hazánkban. A színház története során színvonalas gyermekműsorai mellett főleg felnőtt műsorairól vált híressé bel- és külföldön. Klasszikus drámák szuverén bábváltozataival bizonyította a bábjáték egyenrangúságát a színházművészet valamennyi ágával. Így aratott világsikert a Csongor és Tünde, a Szentivánéji álom, a Vihar és Az ember tragédiája, csakúgy, mint Beckett némajátékai, Mrozek bábpantomimje, Dürrenmatt tragikomédiája, Petőfi János vitéze.

Budapest Bábszinházbablogo

Az 1992 óta Budapest Főváros Önkormányzata által fenntartott Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház három állandó játszóhellyel rendelkezik, a Kolibri Színházban családi programokat, a Kolibri Fészekben, amely szobaszínház a legkisebbeknek és a Kolibri Pincében, ahol ifjúsági előadások, drámafoglalkozások vannak. Évente 550 előadást tartanak, 55 000 nézőnek. A színház igazgatója és művészeti vezetője Novák János, zeneszerző, rendező. 78 teljes állású tagból 25 színész, egyenlő arányban prózai- és bábművészek. Fiatalokkal és vendégművészekkel is dolgoznak. Sikerdarabjaik továbbjátszásából alakult ki az a 30 darabos repertoár, melyben minden műfajban, minden korosztály megtalálja a neki megfelelő előadást.

kolibri

A Városligetben található, a Vidámpark és a Fővárosi Állat- és Növénykert között helyezkedik el.
A Fővárosi Nagycirkusz Közép-Európa egyetlen kőcirkusza, befogadóképessége 1850 fő.
Időjárástól való függetlenségének köszönhetően az épület a közönség előtt télen és nyáron egyaránt nyitva áll.

A Fővárosi Nagycirkusz újabban a cirkuszi produkciók mellett több komolyzenei hangversenynek is otthont ad.
Rendeztek itt már divatbemutatót, sportrendezvényt, könnyűzenei koncertet, néptánc előadást, valamint színházi és operett előadást is láthattak a nézők.

Dinamikus akrobaták, ügyes zsonglőrök, bátor légtornászok és interaktív bohócok várják a Nagycirkusz közönségét.

nagycirkusz

A Gyermekvasút egyik érdekessége, hogy számos beosztásban tíz-tizennégy éves korú gyermekvasutas pajtások látják el a szolgálatot. A gyermekvasutasok szolgálatukat felnőtt állomásfőnökök és vonali tolatásvezetők (vonatvezetők) felügyelete mellett végzik. A mozdonyvezetők, a gőzmozdony fűtője és a technikai hátteret biztosítók szintén felnőtt dolgozók.

Gyermekvasutasnak lenni nem csupán a vasúti közlekedés megismerését és az annak lebonyolításában való részvételt jelenti. A gyermekvasutasok több száz fős közösséget alkotnak. A gyermekvasutas közösség tizenöt csoportból áll. Egy-egy csoport tagjai mindig azonos napokon járnak szolgálatba, közös feladatokat vállalnak, együtt vesznek részt különböző szabadidős programokon. A csoportok közösségi életét középiskolás korú ifivezetők – szintén egykori gyermekvasutasok – irányítják.

Gőzös érkezik Szépjuhásznéra

A Planetáriumba ellátogatva meggyőződhetnek arról, hogy mindenkinek, az óvodás kortól kezdve az idősekig, a tudományokban jártasabbaknak és a kevésbé tájékozottaknak egyaránt az Univerzummal való találkozás csodálatos és emlékezetes élményében lesz része.

A Népligetben a „csoda” minden nap megismétlődik: úgy érezheti magát a látogató, mintha a valódi csillagos égbolt alatt ülne a Planetárium közel 1000 m2-es kupolája alatt. Az élmény tökéletes. A látványról a különleges vetítőműszer; a planetárium-gép, valamint a több mint félszáz kiegészítő effektus-vetítő és speciális vetítő gondoskodik. Műsoraik alkalmasak az iskolatípusok minden fokán a csillagászat, a földrajz, a csillagászati-földrajz, az égimechanika és a navigáció, de ezeken túlmenően a költészet, az irodalom és a történelem csillagászati vonatkozású kapcsolatainak elemző bemutatására – egyidejűleg szórakoztatva és tanítva az érdeklődőt.

hivlogo
kupola01